Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2010 22:00 - Поредната гавра с българската природа - ? 28 млн. за хотелски комплекс на Крушунските водопади
Автор: lovechtoday Категория: Регионални   
Прочетен: 1595 Коментари: 1 Гласове:
0



Около 28 млн. евро предстои да бъдат инвестирани в ловешкото село Крушуна, разказа за "Монитор" кметът на община Летница д-р Красимир Джонев. Проектът ще стартира на 1 юни т. г. Върху площ от 100 дка. ще бъде изграден петзвезден СПА хотел, три балнеосанаториума, както и вилно селище. Достатъчно голяма част от територията ще бъде оставена свободна от сгради, за да бъде запазено природното излъчване. Част от апартаментите ще бъдат отдавани на хотелски принцип, а други ще бъдат продадени. Около обекта няма да бъде строено голф игрище.

Целта е, поясни Джонов, да се разработят и използват минералните извори в едно от най-красивите села в България. То се намира на територията на национален лесопарк, а водопадите са част от травертинова (варовикова) каскада. Именно скалният материал придава уникални цветове на езерата под водопадите - те преминават от изумруденозелено до млечносиньо. Уникалната им красота поразително прилича на хавайски природен кът.

Идеята за строеж на санаториуми в района датира още отпреди 40-50 години, но военните се оказват по-бързи и вземат площ от 100 дка. След близо 6-годишни преговори военното ведомство връща безвъзмездно земята на общината. Тя от своя страна я вкарва в регулация и обявява конкурс за осъществяването на проект за застрояване.

Проектът е спечелен от фирма "Литекс Комерс" и се реализира съвместно с община Летница. За целта общината е преотстъпила 54 дка земя за 930 хил. лв. В момента е готов проектът на хотела и се работи по съгласуването му с различни институции. Идеята е в най-скоро време да започне изграждането му. По предварителни планове комплексът трябва да е завършен до 4 години. Кметът коментира, че след като е видял строителния и архитектурен хаос на Банско, с решение на общината той е заложил само на един инвеститор. Така според него ще бъде следван единен и последователен план за оползотворяване на региона и няма да се стигне до бум в застрояването на красивия регион.

Минералните извори в село Крушуна са с дебит 15 л/сек и са с минерализация 12 на сто. Те ще се използват основно за лечение на кожни заболявания и заболявания на опорно-двигателната система. Дебитът на водата е сравним с този в курортите Павел баня или Чифлика.

Доскоро един от основните проблеми на региона бе пътната инфраструктура и липсата на указателни табели. Кметът обаче поясни, че до края на април ще бъдат завършени пътищата в района, които се финансират по САПАРД на стойност 2,3 млн. лева. Допълнително в района на Крушуна и Чавдарци се влагат още 200 хил. лева. До края на годината всички указателни табели ще бъдат по местата си.

Комплексност

С надежда за развитие на туристическия бизнес в региона кметът Джонев е отдал терен и за още едно производство на световно ниво - именно в Летница двама български предприемачи са построили най-добрия в света завод за рампи за скално катерене. Огромният интерес към този спорт и технологията, които младите мъже използват, ги е направило не само лидери в областта, но и особено популярни в САЩ и Япония. 8 млн. лева е инвестицията в построяването на закритата производствена площ от 4,5 дка. Заетите в производството от региона са сто души.

Като допълнение към икономическото развитие на региона в момента се изгражда и индустриален парк, който е част от публично-частно партньорство. Един от първите инвеститори вече е започнал производството на пътни мантинели.????????????? Ще започне и производство за горещо поцинковане на ламарина, което не е опасно за околната среда. Като пример Джонев даде 60 подобни предприятия в Северна Италия, които осигуряват висока трудова заетост и добри печалби за регионите на производство.

Не на последно място амбициозният летнишки кмет е готов да рекламира уникалните природни дадености, като ги дава под наем на наши и западни филмови продукции. Много малко фантазия се иска, та човек да повярва, че наместо насред Балкана се намира на Хаваите.

Малко обидно ни стана, че най-известната и сполучлива реклама на известна у нас марка бира е била заснета именно в Крушуна, а дори не ни бяха уведомили, сподели Красимир Джонев.


Тагове:   Комплекс,   млн,


Гласувай:
0



1. krassko - Каква е гаврата с природата така и не се разбра...
25.04.2010 09:29
А да се използуват минералните води си е добра идея. Стотици, ако не и хиляди минерални извори не се използуват в България. Ако не за дсруго поне за оранжерии да се ползуват топлите извори. Каква е ползата от извора в Сапарева баня?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lovechtoday
Категория: Регионални
Прочетен: 279398
Постинги: 173
Коментари: 153
Гласове: 124