Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2010 08:09 - След мащабни проверки от сектора на ИАРА в Ловеч са спасени над 80 тона риба.
Автор: lovechtoday Категория: Регионални   
Прочетен: 787 Коментари: 0 Гласове:
0



След мащабни проверки от сектора на ИАРА в Ловеч са спасени над 80 тона риба.

         Областният управител на Ловеч Николай Нанков се оказа първият губернатор, приел да присъства на унищожаването на риболовни мрежи, въдици и лодки, задържани при проверки на сектора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Ловеч.
Именно затова на него се падна да запали днес, 9 септември, близо 30 км мрежи и други пособия, иззети край водоемите на Ловешка област през 2010 г. Акцията бе проведена под ръководството на началник-сектор на ИАРА – Ловеч д-р Йордан Найденов.

            Ако приемем, че от 1 км мрежа могат да се уловят от 300 до 500 кг риба, в случаите при намесата на служителите на агенцията са предотвратени кражби от държавата на около 12 тона риба. По средна цена от 4 лв за килограм това прави близо 50 000 лв, подчерта д-р Найденов. От друга страна, ако приемем, че 1 м мрежа струва средно минимум 5 лв, то с подпалените 30 км е нанесена щета на бракониерите за  около 150 000 лв.

            В момента работна група под ръководството на изпълнителния директор на ИАРА Явор Недев работи върху промени на Закона за рибарството и аквакултурите. Акцент е инкриминирането на деянието стопански риболов от нерегистрирани лица, като се предвижда наказателната отговорност  да бъде от 3 до 8 години.
Сега законът предвижда глоба от 300 до 600 лв, която не стряска нарушителите. Контролните органи работят на принципа ние ги хващаме, те купуват нови мрежи и продължават да извършват криминален риболов.

            Трябва да ви кажа, че приех поканата на д-р Найденов  само от уважение към труда на екипа му. Знам и си давам сметка колко сложна организация се изисква при провеждането на проверките от агенцията, които се извършват предимно нощно време, с лодка, необходими са няколко човека. Иначе, разбира се, ми е страшно неприятно, че все още има хора, които наричат себе си риболовци, а не спазват законовите разпоредби за улов на риба. Такива хора често се бият в гърдите, че обичат природата, а с лека ръка разпъват незаконни мрежи за стопански улов без да имат съответните разрешения според Закона за рибарството и аквакултурите, каза Николай Нанков. Той допълни, че е изискал да бъде редовно информиран за резултатите от проверките, както и за количествата задържана риба, която се разпределя в социалните заведения на областта. Много ми се иска след няколко месеца да разбера, че въпреки усилените инспекции, заловените мрежи и други такъми са по-малко. Това ще означава, че са намалели бракониерите. Но ако това не стане, да, ще продължим да палим. Защото трябва да се разбере, че в България има закони и те трябва да се спазват от всички, каза още Николай Нанков.

            Благодарим ви за съпричастността и отличните условия на работа, за това че по всички проблеми на агенцията намираме разбиране и съдействие, каза д-р Найденов. Той увери Нанков, че проверките няма да спират, напротив, борбата с бракониерите ще продължи, за да има ред в сектора, да се спазват законите в държавата.

LovechToday

 




Тагове:   Ловеч,   МАЩАБНИ,   Над,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lovechtoday
Категория: Регионални
Прочетен: 279474
Постинги: 173
Коментари: 153
Гласове: 124