Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2010 22:11 - Чуваемост, дефиниране на проблеми, разрешаването им на местно ниво са задачите на общинските структури на ПП ГЕРБ в Ловеч
Автор: lovechtoday Категория: Регионални   
Прочетен: 849 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.10.2010 22:23


Чуваемост, дефиниране на проблеми, разрешаването им на местно ниво, а при невъзможност докладване и търсене на решения по-нагоре. Това ще са акцентите в работата на общинските структури на ПП ГЕРБ в Ловеч, заяви пред журналисти на 14 октомври областният координатор на партията Николай Нанков. Кадрови промени ще има, акцентира той, но подчерта: ”Аз не ги правя персонално. Има си устав, който се спазва, и той дава възможност за голяма свобода на местните структури. Промени по места ще има и то промени само, надявам се, в положителна посока. Ще искам общинските структури да бъдат наложени като механизъм за обратна връзка, забележете, не само с членовете на ГЕРБ, а с всички граждани, подчертавам – с всички граждани. Не общинските ръководства да чакат някой да ги потърси, а точно обратното – диалог с граждани, неправителствени организации, съсловни организации, с всички. Чуваемост на проблемите, по-голяма откритост. Тези хора да бъдат разпознаваеми лица, не да се крият по села и по паланки, а да търсят контакт и диалог с хората. Ще се ангажирам повече с провеждането на политики на местно ниво. Там, където конкретен проблем не може да бъде решен, ще се препраща на по-високо ниво, за да се стигне до крайно решение. Хората имат нужда от решаване на проблемите им, а не от празни приказки”.

     Николай Нанков отговори и на въпрос, поставен преди повече от два месеца в ловешка медия от небезизвестния Маринчо Курулезки, за разликата между задълженията му на областен управител и областен координатор на партията. Разликата е малка, но доста съществена, обясни Нанков, като областен управител работя с всички кметове от областта без значение от коя партия са, и това съм го доказал във времето. С едни работя значително по-добре, с други не в такава степен. Но аз съм член на управляващата партия ГЕРБ, назначен съм от ГЕРБ и прокарвам политиката на ГЕРБ. Едва ли на някой му минава през ума да попита Премиера има ли разлика между работата му като министър-председател и като председател на ПП ГЕРБ. Впрочем това се отнася до всяка политическа партия, която е на власт.

     Най-близки във времето са изборите в село Пресяка, предстои утвърждаване на общинските ръководства от Изпълнителната комисия - изключително болезнена тема. Следващата крачка е областното събрание на партията, на което ще се поставят конкретни срокове за изпълнение, графици на мероприятия и други организационни въпроси, посочи областният координатор най-близките задачи пред ръководството. Той акцентира, че голям проблем за област Ловеч е това, че няма структура на Младежи ГЕРБ, които са двигател на инициативи и идеи в по-голямата част от страната. Като млад човек аз съм доста засегнат от липсата на ядро от млади хора в нашата организация, каза Нанков и подчерта, че е изключително доволен от работата на Жени ГЕРБ в Ловешка област.
 

image

     На въпрос как ще коментирате предложението на общински съветник от ГЕРБ, човек на ДПС да оглави комисия вОбщински съвет Ловеч, Нанков поясни: „Позицията не е съгласувана с партийното ръководство. Като ръководство ние никога няма да застанем зад подобна кандидатура. Това е по-скоро личното мнение на дадения общински съветник. Факт е обаче, че по-голямата част от групата гласува в негова подкрепа. Пак казвам, че отговорността на общинските съветници освен индивидуална е и политическа, и такава ще им бъде потърсена. На практика няма консолидирана група общински съветници на ГЕРБ в Ловеч”.

     Нанков коментира, че като всяка млада партия и в ГЕРБ Ловеч „попаднаха много хора, които не са мислили да работят за постигане ценностите на партията”. Хора, които са искали да задоволят свои лични интереси и амбиции. Не работят за постигане за целите и принципите на партията. Не показват воля за промяна. Пак казвам, акцентира той, някои с явни, други с леко прикрити цели и амбиции за лично облагодетелстване във всяка една форма. Това за мен е абсолютно недопустимо. Това естествено поражда и проблеми в партийната организация в Ловеч, която е неразделна част от областната структурата на ГЕРБ. Това поражда и проблеми в групата общински съветници в областния център. Ако приемем, че има здраво тяло в групата и в партийната структура, то от двете му страни има налице разраснали се туморни образувания, които дават разсейки и унищожават здравото тяло. Крайно време е туморите да се лекуват, а ако лечението им е безрезултатно, да се отстранят. И да се работи с хора, които искат и отстояват принципите и целите на ГЕРБ. Искам те да бъдат една конструктивна и градивна опозиция, нещо, което на този етап ние нямаме. Как ще се постигне справянето с туморите – с диалог, ако не стане, има и други механизми по устав, категоричен бе Николай Нанков.
 

image

     Той отговори и на въпроси на депутата от БСП Димитър Горов, поставени преди дни, за проблемите някои сектори: „Не знам къде да търся причини за коментарите на г-н Горов, но според мен са плод на старческа импотентност. В преносния смисъл, надявам се, не в буквалния – мъже сме, в това отношение трябва да се подкрепяме без оглед на партиите. Типично е за импотентността, човек да не може да върши нещо, да гради, да твори, а само да говори колко е способен и колко е велик. Може би не само това е причината г-н Горов да изпадне в това безпомощно словоблудство пред ловешките медии, говорейки за нашето неизживяно детство. Може би причината е пък старческа деменция. Г-н Горов явно е забравил, че за състоянието на тези сектори, които бяха споменати – здравеопазване, пенсионна реформа, социални дейности, състояние на културата и образованието, виновни са те преди нас. Те ни поставиха пред този факт да се чудим какво да направим с тези не само неформирани, но провалени сектори. Ще дам и примери. Г-н Горов явно е забравил, че заради нищо правенето, народът преди една година два пъти дръпна бастунчето на партията столетница. Факт! Говори за неизживяно детство в ГЕРБ. А каква е разликата според вас между премиер, правещ се на рокер, и областен управител, качил се на делтапланер? За г-н Горов двойните стандарти са нещо нормално. Ще призная обаче нещо на БСП –добре говорят, на висок глас, въртят една и съща плоча: бяхме най-добрите, без нас България не може … изключително сериозна демагогия.

     Къде беше г-н Горов преди 2 години, когато пак имаше проблеми със здравеопазването в ловешката болница. Давам пример с 5 отделения - отделение по съдебна медицина и патоанатомия, кожно-венерологично, инфекциозно, ТЕЛК и отделение по трансфузионна хематология, които според изискванията на Наредба 29 за структурата и организацията на лечебните заведения областните болници задължително трябва да имат, за които няма финансиране или има частично такова. През 2006 година дефицитът само от тези отделния е 230 800 лева, през 2007 – 361 400 лева, през 2008 – 391 000 лева, през 2009 – 414 000 лева. Това са дефицити през време на тяхното правителство, а г-н Горов беше общински съветник. Тогава защо не се поставяха проблемите, когато държавата имаше пари и имаше излишък. Тогава са се замазвали очите с плащания, защото е имало пари, но въпросът е оставал нерешен, днес няма пари и БСП крещи.      Здравеопазването се нуждае от кардинална реформа. Трябва да се спре всичко, каквото е правено дотук, и да се започне на чисто, категоричен бе Нанков.

     За разлика от г-н Горов, аз не съм експерт по всички области. Част от депутатите на БСП са експерти в 7, 8, 10 области. Не знам тези образования къде са ги трупали, но има в тяхната парламентарна група двама, трима, един от които е нашият народен представител Димитър Горов, които се изказват като компетентни по всички въпроси – и здравеопазване, и социална политика, и международни отношения, и култура, по всичко. Те може би са специалисти и по конкретни медицински специалности – разбират от урология, хемодиализа, ортопедия. Уникални хора! Те знаеха, че остойностяването на клинични пътеки се извършваше по тотално грешен път. Мълчаха! Акредитираха прекалено много здравни заведения в страната. Факт, който не може да продължава. Търсят се правилните механизми. За първи път в България има воля за реална промяна.

     За пенсионната система какво да кажа, хубавците преди нас са завещали дефицит на НОИ за 2 млрд. лв. Вдигнаха пенсиите един месец преди избори. Откъде да се платят парите на хората? Ние плащаме пенсиите. Тяхната политика беше ръст на пенсиите за сметка на огромни дефицити. Да, правим всичко възможно, пенсии няма да се намаляват. България е една от малкото страни, където не се намаляват пенсии. Вярно е и че те са най-ниски. Ние трябва да запълним тази дупка от 2 млрд. лева дефицит в бюджета на НОИ, натрупан по време на тяхното управление. Аз имам 10 лева днес, това ми е доходът, но харча 20 лева, за да съм по-добър, да ме обичат и да гласуват хората за мен. Няма как да стане. Евтин популизъм. Това е бил принципът им на действие. И ние можем да увеличим пенсиите и дефицитите и след 10 години кой ще плаща? Фалит на държавата и децата ни ще плашат. Няма как да стане това нещо, няма кой да го допусне. Защото ние не сме в правителството на тройната коалиция. Имаме застаряващо население. Все по-малко реално заети в икономиката хора, издържат все повече хора в пенсионна възраст. Пътищата са два - или продължаваме с популистката политика на тройната коалиция и не само на нея, или си стъпваме здраво на краката и търсим механизъм за тяхното решение. Пенсиите се плащат както от осигурителни вноски, така и от данъци. Не е нормално 60% от пенсията да се формира от данъци! Няма такава държава. Водят се разговори със синдикати, работодатели. За първи път има воля да се чува думата на социалните партньори. Ще бъде намерен верният изход от ситуацията, заяви Нанков.







Тагове:   Ловеч,   Местно,   ниво,   Общинските,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lovechtoday
Категория: Регионални
Прочетен: 279472
Постинги: 173
Коментари: 153
Гласове: 124