Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2010 14:39 - Средната заплата на чиновник ще нарасне
Автор: lovechtoday Категория: Регионални   
Прочетен: 927 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.08.2010 17:03


От това тримесечие излизаме от кризата. Вече има такива сигнали.
Това заяви пред  БНТ вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, предаде агенция КРОСС. От април бюджетът ще излезе балансиран или дори на малък плюс, смята той.

"През първото тримесечие ние масово разплащахме дължими суми на тютюнопроизводителите и на земеделските производители и те са разплатени от приходите в Агенция „Митници". България в момента е в „златната среда", но на мен не ми харесва да съм „златната среда" в ЕС, а да съм отличникът", допълни министърът.

По думите му целта на реформата е оптимизация на администрацията, не само съкращаване, но и увеличаване на заплащането.
"Ние искаме да стигнем броя служители от 2005 г., но с много по-качествена работа", каза Дянков, според когото по времето на Тройната коалиция щатът е бил раздут.

В момента има огромни разлики в заплащането на служители на различни министерства. Ние искаме да направим така, че да има изравняване, заяви още той.
"Средно в момента един началник отдел в министерство получава около 1000 лв. След оптимизацията неговата заплата ще бъде около 1200 лв., от тях около 850 лв. ще бъдат твърда заплата, а останалите ще бъдат бонуси, които ще се изплащат при добра работа. По този начин служителят ще взема 75% от възнаграждението си като твърда заплата, а 25% като бонус, но само при добре свършена работа. Като средно ниво заплатата в държавната администрация ще се вдигне", поясни вицепремиерът.

Ако някой глобява повече гражданите, няма да получава бонус върху заплатата си, както беше досега, допълни обаче той. По думите му досега значителна част от допълнителното материално стимулиране - например в НАП, се е формирало от събраните глоби.
"В армията няма бонусна система и затова там реформата ще стане по-късно, за да могат да се разработи схема там. Същото важи и за МВР, въпреки че досега там не имало голяма оптимизация", добави Дянков.

Общо 440 хиляди души работят в момента в публичния сектор, включително болници, съдебна система, армия. Само заетите в сектор Държавно управление, според данните на НСИ са 125 хиляди към края на 2009 г. В края на 2005 г. те са били над 133 хиляди. Само година по-рано - при управлението на НДСВ  (и вероятно това има предвид Дянков), те са били под 119 хиляди.

Съкращения

За пръв път от години ведомствата ще се освободят от десетки агенции и центрове, пише в. Сега. Седем такива структури ще спрат да съществуват още тази година - агенцията за метрологичен и технически надзор (386 души), националната служба по съвети в земеделието (125 души), агенцията по хидромелиорации (84 души), центърът по информация и документация към образователното министерство (50 души), два центъра за изпитване на земеделска продукция (40 души).

На държавния бюджет ще спре да тежи и агенцията за борба с градушките с рекордния щат от 823 души, която стана пословична със стотиците дни натрупани отпуски. Тя ще се трансформира в търговско дружество. Годишната икономия от закриването на звената ще е общо 24 млн. лв.


Тагове:   чиновник,   нарасне,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lovechtoday
Категория: Регионални
Прочетен: 279430
Постинги: 173
Коментари: 153
Гласове: 124