Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2010 21:53 - Индустриалните зони край Ловеч и Летница едно ново начало
Автор: lovechtoday Категория: Регионални   
Прочетен: 3692 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.08.2010 17:03


Светът отесня за бурната инвестиционна активност, която развива семейството на ??????. Мащабните финансови схеми тръгват от Сейшелските и Вирджинските острови, минават през Лондон и София, за да стигнат чак до Летница, Ловешко

image
В предизборната си кампания за последните парламентарни избори  кандидат-депутатката от НДСВ Лидия Шулева предлага съблазнителни рецепти за възраждането на Ловешкия край. На първо време наплив от чуждестранни инвеститори, които ще спасят областта от високата безработица и ниските доходи.
Черешката в предизборната торта е проект за създаване на голям индустриален парк край областния град. За целта Шулева довежда в бъдещия си избирателен район шефовете на Българската агенция за инвестиции Павел Езекиев и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Станимир Бързашки. Двамата тържествено подписват с кмета Минчо Казанджиев меморандум за стартиране на инвестиционен проект за изграждане на индустриална зона край Ловеч. “Знам как се правят проекти и програми, за две седмици ви спретнах два проекта. Има пари, които “спят” защо те да не бъдат “събудени” и използвани в полза на Ловешкия край”, заяви след церемонията предприемчивата водачка на листата на НДСВ. За местния бизнес пък в меморандума като за начало се предвиждаше разкриване на Регионално инвестиционно бюро, което да изгражда капацитет за усвояване на бъдещия инвестиционен поток.
Близо година по-късно проектът в Ловеч е забравен, тъй като общината не разполага с необходимия за индустриалния парк голям поземлен масив. За сметка на това обаче инвеститорският интерес се е пренасочил към съседната община Летница. Благодарение най-вече на Лидия Шулева малкото и бедно земеделско градче в сърцето на Дунавската равнина се е прочуло поне на три континента и вече е събудило интереса на компании, регистрирани чак на Британските Вирджински острови в Карибско море и на Сейшелските острови в Индийския океан. Дестинацията Летница явно е толкова примамлива, че бизнесмени от Вирджините и Сейшелите бързат да се кооперират и да създават съвместни дружества в Лондон, за да вложат парите си в парцели, разположени между Гара Левски, Сухиндол и Пордим (местни хора дори се шегуват, че такъв интерес към нивите им не е имало от 1963 г., когато овчари случайно се натъкнали на известното Летнишко съкровище).
До предприемачите вероятно са стигнали думите на бившия вицепремиер на България и бивш икономически и социален министър Лидия Шулева, изречени през октомври пред бизнесфорум в Бавария: “Сега, една година преди присъединяването на България към ЕС, е най-изгодно за инвестиции в страната поради ниските цени на земя, имоти и работна сила.” Всъщност все още не е много ясно дали към Летница се е запътил десант от чужди бизнесмени, или в случая става дума за един-единствен инвеститор, при това с български капитал и произход?
Кълбото започва да се разплита съвсем случайно и дори комично. Бдителни ловчалии се впечатлили от местния вестник “Стремление”, който на 20 януари 2006 г. излязъл с голямо празно бяло каре върху рекламните си страници. Но в друг вестник от същия брой на мястото на празното каре била публикувана обява на община Летница за търг с явно наддаване за 527 декара земеделски земи със строго предназначение - всичките пет имота се продават заедно за изграждане на индустриален парк. Бързо се разчуло, че само малка част от тиража на “Стремление” (колкото за колекционери) е излязла с обявата, докато повечето бройки на изданието съдържат празното каре. Случаят събудил съмнения да не би обявата да е била адресирана до тесен кръг от заинтересувани лица.
“Става дума за техническа грешка при странирането на вестника - заявява пред “ТЕМА” зам. главният редактор на “Стремление” Елка Баръмова. - Ако е имало някакъв умисъл в действията ни и ако сме преследвали някакви други цели, това нямаше да стане по толкова елементарен начин. Ние може и да работим в регионалния печат, но това не означава, че ядем  доматите с коловете!” допълва г-жа Баръмова, която негодува, че случаят е бил преекспониран в други регионални издания.  
Какви са истинските стремления на замесените, е трудно да се установи със сигурност. Но е факт, че след като случаят с обявата се е разчул, вместо очаквания един определен инвеститор - “Индустриален парк - Летница” ЕООД, интерес към закупуване на земята проявили поне още двама потенциални купувачи. След това конкурсът е прекратен лично от кмета на община Летница Красимир Джонев.

Жителите на Летница се надяват, че върху тези земи ще изникнат дузина малки предприятия. Местни зевзеци вече се шегуват, че водонапорните кули близнаци може и да се превърнат в символ на новия индустриален имидж на градчето
“С цялата тази работа някои направиха провокация, за да се види кой се интересува от този терен. Не искам да изказвам предположения кои са тези хора, но според мен целта им беше да купят терена, за да изпреварят сериозния инвеститор и после да му препродадат земята. Така изведнъж се появиха желаещи да изкупят парцелите, за да развиват земеделие върху тях, и то при положение че на пазара се предлага достатъчно свободна земеделска земя в землището на Летница. Спрях процедурата, защото считам, че освен от земеделие общината ни има нужда и от индустрия и на тези терени трябва да се изгради промишлена зона”, обяснява пред “ТЕМА” Джонев.
На 1 февруари обаче друг регионален вестник - “Ловеч прес”, излиза със свое разследване за собствениците на “Индустриален парк - Летница” ЕООД. Според него управител на фирмата е бизнесменът
Иво Иванов, бивш кандидат-депутат, поставен на осмо място в ловешката листа на НДСВ (в района Иванов е познат и като приватизатор на “Аптечно управление” в Ловеч по време на синьото правителство). От фирменото дело на “Индустриален парк - Летница” ЕООД в окръжния съд става ясно, че собственик на тази компания е FORLANTA LLP - сдружение с ограничена отговорност, регистрирано в Лондон. За представител на FORLANTA LLP както в България, така и в чужбина е упълномощена 26-годишната Славина Димитрова Шулева - дъщеря на жълтата депутатка. Именно Славина  Шулева на свой ред упълномощава Иво Иванов да управлява дъщерното дружество на FORLANTA LLP в България - “Индустриален парк - Летница” ЕООД. То е регистрирано със седалище на ул. “Димчо Дебелянов” № 1 в гр. Летница. На този адрес се намира спретната селска къща, в която живеят възрастните родители на местния активист на НДСВ Андрей Андреев - пенсиониран военен, в момента бизнесмен.
По-загадъчни са собствениците на лондонската FORLANTA LLP. Това са две компании, регистрирани в офшорни зони. Едната - LIGROSA LIMITED, е със седалище на Британските Вирджински острови в Карибско море, а другата - TEYMAR LIMITED, е от Република Сейшели, островна държава край бреговете на Мадагаскар в Индийския океан. Печатите и на трите компании - FORLANTA, LIGROSA и TEYMAR, са вадени сякаш от един калъп и се различават само по надписите върху тях. Което навежда на мисълта, че една и съща ръка е регистрирала фирмите, а вероятно и собственикът им е едно и също лице. А въпросът кой е той, звучи напълно излишно. Защото, ако собственикът желаеше да излезе на светло, едва ли щеше да регистрира тъкмо офшорки.
Засега не е ясно дали само от желание за конфиденциалност инвеститорът на Индустриален парк в Летница е регистрирал фирмите си на островните държави. Или пък основната идея е да се пестят средства от данъци? Известно е, че данък печалба в България е 15%, а в офшорните зони - от 2 до 4%. По-обяснимо е защо двете офшорки са се “срещнали” в Лондон и са регистрирали свое общо дружество именно там? Англия е член на ЕС, а столицата є е престижен финансов център. Когато лондонска фирма идва да инвестира в България, към нея по презумпция се гледа с доверие и респект. Великобритания пък има сключени договори с редица офшорни страни за избягване на двойното данъчно облагане, твърдят финансови експерти. Те са категорични, че подобни схеми се прилагат както от инвеститори, които се занимават с рискови инвестиции и целят минимални разходи, така и от лица, които се занимават с легализиране на съмнителни капитали.
“Е-е-е, много започнахте да питате. Вероятно знам много повече, отколкото вие знаете, но изобщо не смятам да коментирам въпроса кой стои зад фирмата. Кой какво прави, ще стане ясно, когато го направим” - това заяви пред “ТЕМА” местният бизнесмен и активист на НДСВ Андрей Андреев, чиято къща в Летница се води за седалище на дружеството “Индустриален парк - Летница” ЕООД. В отговор на обществените съмнения, че семейството на жълта депутатка е истинският инвеститор в проекта, Андреев отсича: “Хората може да си приказват каквото си искат. Като няма по цял ден какво да правят, само си чешат езиците.” Относно временните спънки пред проекта и спрения търг за земята той смята, че причината са завистливи хора. В тази връзка Андреев споделя свои наблюдения върху народопсихологията: “Българинът е като куче пред слама - хем не я яде, хем не я дава на някой друг.” Според него въпреки всички проблеми индустриален парк ще има: “Ако не това, нещо друго ще направим, но сме длъжни да осигурим работа за хората, за да не се прехранват с кражби и с хайдутлук, а с труд!”
За разлика от него кметът на Летница Красимир Джонев твърди, че вече не е чак толкова голям оптимист за проекта. “След всичко, което се случи, съм умерен песимист по темата”, казва Джонев. В момента местните власти умували върху три варианта за продължаване на процедурата: нов търг за земята по старите правила, но с по-голяма публична разгласа; безвъзмездно отдаване на терена по Закона за насърчаване на инвестициите при доказване на интерес от първокласен инвеститор или в краен случай - създаване на смесено дружество с дялово участие и блокираща квота на общината.
Според Джонев предлаганият терен е изключително подходящ, тъй като може лесно да бъде електрифициран и водоснабден, в района минават газопровод и оптичен кабел, а наблизо се пресичат първокласният път София - Плевен - Русе и жп линията между дунавското пристанище Свищов и Троян. Доста от жителите на този традиционен земеделски район пък се надяват, че скоро ще забравят калта и мизерията, ще захвърлят мотиките и лопатите и ще се преквалифицират в служители на малки и чисти производства. Кметът твърди, че не се притеснява, ако инвеститорите се окажат офшорни компании, и вярва, че отсега нататък малката община е в силна позиция и ще диктува условията. Два-три цеха с 50 до 100 работни места щели да решат доста от проблемите на този район със сложна етническа и социална картина.
Както и да протекат събитията оттук нататък обаче, случаят оставя открити поне няколко важни въпроса:  Възможно ли е да има открити и честни търгове в България, пък били те и за ниви в дълбоката провинция? Европейски или някакъв друг модел се заражда у нас? Къде минава тънката граница между политика и бизнес? Политиците (и техните семейства) ли ще бъдат и инвеститори, или между двете занятия все пак трябва да има някакво разграничение? И не на последно място - офшорките ли ще вдигнат на крака икономиката ни и ще решават проблема с поминъка и с ниските доходи на българите? image


Тагове:   Ловеч,   начало,   край,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lovechtoday
Категория: Регионални
Прочетен: 278485
Постинги: 173
Коментари: 153
Гласове: 124